#15 Hvem styrer dine tanker?

Opdateret: 8. aug. 2019

Det spørgsmål stiller jeg ofte mine klienter, når de kommer og fortæller mig, at de ikke kan lade være med at tænke på, at de er dårlige mennesker, dårlige kollegaer, har forkerte tanker og gør forkerte ting. Rigtig mange mennesker har nemlig fornemmelsen af IKKE at kunne styre deres egne tanker, og derfor har de ofte bestemte tanker, der kører i ring en stor del af dagen.


Men faktum er, at det kun er dig, der styrer dine tanker – og du bestemmer faktisk selv, om du vil give en tanke opmærksomhed. Som udgangspunkt bestemmer du ikke selv, OM en tanke popper hos dig. Tankerne kommer bare, og de kan have alt muligt forskelligt indhold. Det kender du sikkert godt – nogle tanker er meget flygtige og bliver hurtigt glemt igen, mens andre tanker får din opmærksomhed igen og igen. Det vigtige her er, at du selv bestemmer hvor meget opmærksomhed, du vil give de enkelte tanker.


Ofte opstår problemerne hos mine klienter – og hos mange andre mennesker i øvrigt – når de negative tanker konstant får opmærksomheden. Det kan være tanker som: ’’Jeg er en dårlig forælder’’, ’’hvad nu hvis jeg bliver fyret’’, ’’mon jeg bliver alvorligt syg’’, ’’typisk mig – jeg kan aldrig byde ind med noget konstruktivt på vores møder’’, ’’de andre kan ikke lide mig’’, ’’jeg er ikke god nok’’. Hvis sådanne tanker får meget opmærksomhed hos dig, vil det typisk påvirke dit humør i negativ retning, og heldigvis også omvendt; hvis du giver positive tanker meget opmærksomhed, vil du ofte opleve dit humør stige. Sagt med andre ord: Det, du giver opmærksomhed, er det, der fylder hos dig.


Når mine klienter fortæller om de negative tanker, der kører i ring hos dem, spørger jeg altid, hvor lang tid de bruger om dagen på disse tanker. Ofte er svaret et sted mellem 2 og 12 timer. Det kommer bag på de fleste klienter, at tankerne optager dem så meget. Og ærlig talt – der er da ikke noget at sige til, at man kan føle sig trist og nedtrykt, hvis man har negative tanker i 12 ud af døgnets 24 timer!


Tilbage til det, jeg begyndte med: Mange mennesker er af den opfattelse, at de ikke selv kan kontrollere deres tanker, og at de derfor må leve med at have mange negative tanker og være triste og nedtrykte. Dette er ikke korrekt! Forestil dig følgende: Du sidder i din stue og falder i staver. Du tænker igen på, at du frygter, at det er dig, der bliver fyret næste gang, og at dine kollegaer er meget dygtigere end dig. Pludselig ringer din telefon. Det er én af dine venner, der har brug for din hjælp til at finde navnet på en bestemt restaurant. Med din ven i røret, går du i gang med at søge på nettet. Hvad sker der med alle dine negative tanker? De er der ikke lige nu – de er forsvundet! Hvorfor? Fordi du fokuserer på noget andet. De negative tanker er ganske simpelt skiftet ud med andre tanker, og skulle de igen trænge sig på, ville du nok skubbe dem til side og igen gå i gang med at tale med og hjælpe din ven.


Af ovenstående kan vi se, at tanker kommer og går. De kan være der, og de kan forsvinde igen. Samtidig kan vi også se, at du kan aflede dig selv eller beslutte dig for at flytte dit fokus og tænke på noget andet. Du behøver altså ikke at tænke på noget, der gør humøret dårligt. Selvfølgelig bliver vi alle sammen ind imellem nødte til at tænke på og tage stilling til mere eller mindre ubehagelige ting og situationer. Men det er vigtigt at huske, at de færreste ting bliver bedre af at være i tankerne i mange timer om dagen.


Læs med i næste blogindlæg, hvor du får helt specifikke metoder til at få mere styr på dine tanker.


Ziggie – en del af teamet bag Center for Beredskabspsykologi

1.041 visninger0 kommentarer

Seneste blogindlæg

Se alle